© 2011 . All rights reserved.

Roltrappen

Beste Nederlandse Spoorwegen,

Sinds jaar en dag doet u uw uitstekende best om de treinreis van grote aantallen mensen zo prettig mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk valt er wel eens een trein uit, wordt een trein een bus of mist iemand z’n aansluiting. Maar laten we redelijk blijven, u doet het vele malen beter dan de spoorwegmaatschappijen in de ons omringende landen. Uw moeite is duidelijk niet voor niets.

Ook mijn treinreizen lopen over het algemeen meer dan prima. Een enkele uitzondering daargelaten, is de trein voor mij absoluut geen straf. Maar dat woordje lopen, dat blijft voor mij toch een eeuwige bron van irritatie. En met mij de ergernis van velen.
Een treinreis betekent altijd lopen. Lopen van het ene naar het andere perron, naar de bus, de fiets of gelijk de eindbestemming. Dat opzicht is niet het probleem opzicht.

In 1859 vond een zekere Nathan Ames iets heel moois uit. Hij vroeg zich af hoe je een stroom van wandelende mensen sneller van A naar B kon krijgen. Beter gezegd: een stroom van traplopende mensen. Zijn oplossing? De roltrap! Terwijl voet na voet op de traptreden gezet worden, beweegt ook die trap. Gevolg: de mensenmassa verplaatst zich veel sneller de trap op, danwel af.

Mijn ergernis, u voelt hem misschien al aankomen, zit hem nu juist in het lopen over die roltrap. Om één of andere reden heeft het Nederlandse volk ooit besloten om het doel van de roltrap opnieuw uit te vinden. Niet langer sneller omhoog of omlaag, nee, juist met zo weinig mogelijk beweging op en neer. En daar sta je dan, als één van de weinige klassieke gebruikers op een roltrap…
Bij de eerste de beste luilak die over de volle breedte over de trap hangt om zich mee te laten voeren, wordt je poging om te lopen geblokkeerd. Niet zelden levert een vriendelijk ‘pardon’ een blik vol onbegrip of afkeur op. Als men überhaupt al reageert. Als men je al niet plompverloren negeert, waarna er niets anders opzit dan ook gewoon gedwee in de rij met kuddevolk plaats te nemen.

Zou het een bedrijf als de uwe niet sieren om een trend te zetten? Om ook dat ene kleine stukje van de reis letterlijk te laten lopen? Wat als u, in navolging van bijvoorbeeld de Londense Underground, alle roltrappen op stations voorziet van een subtiel bordje: ‘Links lopen, rechts staan’. Maak de Nederlandse treinreiziger bewust! Daar is geen mega campagne boor nodig. Een paar bordjes en een paar stickers zijn genoeg om de stationgebruikers te wijzen op iets wat ze vergeten lijken te zijn. En misschien is dat dan wel een nieuw begin. Misschien kunt u die ergernis van zo velen omzetten naar een zucht van verlichting, omdat men eindelijk door kan lopen. Misschien kunnen we dan over een paar jaar ook met z’n allen de roltrappen in de Bijenkorf gebruiken waarvoor ze bedoelt zijn, zonder eindeloos op te gaan een stilstaande massa.

In afwachting van uw reactie dank ik u.

2 Comments

  1. Frank

    In Amersfoort draait een proef, met exact die teksten op grote borden en een soort stickers op de roltrap zelf.

Geef een reactie

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.