© 2011 . All rights reserved.

Nieuw land in zee

Sinds de 18e eeuw werden er plannen gemaakt om de Zuiderzee in te polderen. Het duurde tot halverwege de 20e eeuw voordat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren. Maar met de inpoldering van de polder was men nog niet klaar; het nieuw land moest ingericht worden.

Dat inrichten is gedaan door elf teams van ‘deskundigen’. Dat kan variëren van planologen tot landschapsarchitecten. De plannen van die elf teams zijn daadwerkelijk omgezet in de dropen die de polder vandaag de dag nog altijd bevolken.

Als student Sociale Geografie & Planologie aan de Universiteit Utrecht volg ik dit schooljaar onder andere een inleidend planologisch vak. En daarbij hoort aan ‘atelier’. De opdracht was relatief eenvoudig: doe de inrichting van de Noordoostpolder eens opnieuw. Het resultaat is een 35 pagina’s tellend rapport waarin mijn planteam van zeven personen een poging heeft gedaan om een logische aanzet te geven voor de inrichting van die Noordoostpolder.

Volgens de begeleidende docent, één van Nederland bekendste planologen dr. Paul Zoete, leveren de verschillende planteams aan de uni in ruim 20% van de gevallen een plan af dat beter is dan de dorpen die uiteindelijk gerealiseerd zijn. De vraag is natuurlijk of ons plan daarbij hoort. Over een paar weken weten we het.

Nieuwsgierig geworden? Blader hier eens door het rapport heen. Of kijk hier eens naar ander materiaal wat ik in de loop van de tijd op papier heb gezet.

Het rapport direct lezen en/of doorkijken? Klik hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.