© 2011 . All rights reserved.

Opinie: Srebrenica

Griekenland staat op het randje van de afgrond. Op Europees niveau staat de financiële huishouding zwaar onder druk. Ondertussen vragen wij ons in Nederland af op welke manier wij een dier dood mogen maken. Met een mes, of met een pin? Wekenlang beheerste het debat het nieuws van de dag.

Op 11 Juli herdenkt men in Srebrenica de val van de enclave. In de meeste kranten niet meer dan een klein berichtje, in de zij-balk van pagina tien. Onder algemeen of buitenlands nieuws.
In het journaal zal ’s avonds kort een reportage volgen. Globaal, over alle duizenden slachtoffers die er vielen. En hoe het kabinet Kok II aftrad.

Ik kan mij daar boos over maken. Heel erg boos.
Voor de meeste Nederlanders is Srebrenica slechts een ver van mijn bed show. Iets waar Nederlanders bij betrokken waren, en wat niet helemaal goed is gegaan. Een enkeling zal er nog het woord ‘volkerenmoord’ aan toevoegen. Maar zonder de lading die het zou moeten hebben.

Duizenden mensen zijn daar, onder het oog van ‘in vrede verkerend’ Europa de dood in gedreven. Door een tiran die niet gestopt is.
Een handje vol Nederlandse militairen dat daar de vrede wel eens eventjes zou moeten bewaren. Een handjevol Nederlanders dat in de openbare opinie vaak een twijfelachtig rol toebedeeld krijgt. De rol van medeverantwoordelijke, of slachtoffers. Terwijl de werkelijke slachtoffers dood zijn, en de daadwerkelijk verantwoordelijke de mannen en vrouwen in de politiek zijn, die zagen, hoorden en niet ingrepen.

In welk geschiedenis boek lezen onze kinderen over de genocide? In welk boek lezen zij over de moord op een volk, die sterk doet denken aan die twee eerdere goed gedocumenteerde oorlogen?

Het wordt tijd dat Nederland écht gaat beseffen wat er in Srebrenica gebeurd is. Het wordt tijd wat wij onze kinderen gaan vertellen dat alle landen van de wereld, en de Europese in het bijzonder, niet in staat zijn geweest om een gevaarlijke gek te stoppen. Tijd dat wij vertellen dat duizenden mensen zijn vermoord, omdat wij één man geen halt wisten te roepen.

 

3 Comments

 1. Jij hebt het over mijn ‘schrijftalent’ maar dat je zoiets weet te schrijven in nog geen 5 minuten tijd, geeft blijk van je betrokkenheid. Ons twittergesprek was de aanleiding tot deze blog en alle emotie die ik toen bij je voelde, vind ik terug in iedere zin, ieder woord. Je hebt me overtuigd dat ik moet gaan aankomende maandag en er vooral over schrijven. Mijn bescheiden steentje bijdragen aan de collectieve bewustwording, delen in het verdriet en de wereld (maar vooral de slachtoffers) te laten weten dat Srebrenica ’95 niet vergeten kan en mag worden. Dankjewel.

 2. bastiaan

  hoi dennis
  ik ben volkomen eens met je.ik vind ook ongelofelijk wat daar gebeurd is.ik heb die onthemden mogen opvangen in craillo in opdracht van ned rode kruis.heb hun verhalen aangehoord .verschrikkelijk.heel soms kom ik die mensen tegen dan wordt bij gepraat.aan andere kant is een vriend van mij daar gelegerd geweest als chauffeur bij dutchbat.ook verschrikkelijke dingen gehoord.Nederland moet durven zeggen dat we onder grijzeling meededen aan genoide.misschien is dit heel oede les voor ons allemaal geweest.namelijk het feit als we ergens uitgezonden worden zorg dan voor voldoende slagkracht.dat ontbreekt volgens mij op dit moment.zojuist zijn er politiemensen uitgezonden.hou me hart daarvoor vast.

  nederland moet ook gaan erkennen dat we net zo goed genoide gepleegd hebben in kader van potionele acties in indonesie.miss te grof maar zo zien de mensen daar het zo.vandaar dat er op politiek terrein de samenwerking met indonesie zo stroef is.

  daar maak ik me net zo goed kwaad over.
  geweld oorlog onderdrukking moord keur ik voor volle 100% af

  ik denk nu aan alle doden en slachtoffers die dit over gekomen zijn waar den wereld ook.

  ga heen in vrede
  vergeef elkaar
  praat het uit
  ga samen door een deur
  denk aan onze toekomst samen waar dan ook

 3. Floris

  Mooie text en ik ben het ook met je eens. Wel vind ik dat die ene man natuurlijk en als eerste verantwoordelijk is voor die gruweldaden, maar dat er ook nog anderen zijn die daar voor moeten worden aangesproken.

  Dat doet er niets aan af dat het bewustzijn van Nederland en de Nederlanders wel heel marginaal is. Dat je daar aandacht voor vraagt vind ik volkomen terecht!

Geef een reactie

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.