© 2011 . All rights reserved.

Versjes op z’n Toon Hermans

Het tijdperk waarin Toon Hermans het Nederlandse volk vermaakte speelde zich grotendeels af voor mijn geboorte. Steeds minder mensen schijnen de beste man nog te kennen. Ja, ‘Een Vriend’, het bekende tegelgedichtje hangt in menig huis. En zijn liefdesversjes schijnen vaak geciteerd te worden. Maar de meeste komen toch echt niet veel verder dan dat. Zonder te weten hoe groot de invloed van zijn werk ook vandaag nog is.

Hoeveel mensen lachen zich niet rot bij sketches die gebaseerd zijn op Toon’s trucjes? “De voorzitter” werd tientallen keren herhaalt door bekenden en minder bekende cabaretiers. De onderliggende truc, tot op het flauwe af blijven herhalen, is mening één vreemd. Een liedje als “Als de liefde niet bestond” werd gecovered door bijvoorbeeld Guus Meeuwis.Of grandioos gezongen door WendeSnijders, als eerbetoon.

Maar laten we vooral niet vergeten hoe mooi Toon’s versjes waren. Vaak klein, simpel en eenvoudig. Maar schoonheid zit in kleine dingen.
De zeven minuten van het volgende filmpje uit 1978 hebben het allemaal. De humor, de rijmpjes, de trucjes en de rilling. Filmpje!

Bron afbeelding: eigen bewerking, portretfoto via Bram Bruers

Geef een reactie

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.